Szydło vill höja minimilönen till 2000 złoty

Premiärminister Beata Szydło. Foto: Facebook.

Premiärminister Beata Szydło. Foto: Facebook.

Med hänsyn till statsbudgeten och medborgarnas ekonomiska situation och med tanke på medborgarnas värdighet har regeringen beslutat att minimilönen nästa år blir 2000 złoty (cirka 4500 svenska kronor). Det sade premiärminister Beata Szydło på tisdagen.

Löneskillnaderna ökar snabbt i Polen, sade Szydło, det finns en grupp välbeställda vars löner ökar snabbt, men det finns också en stor grupp anställda med mycket låga löner som inte kan försörja sina familjer. Regeringens högsta prioritet är att polackerna ska leva ett värdigt liv.

I år är minimilönen 1850 złoty (4200 kr), och höjningen anses oväntat stor. Regeringens förslag ska nu förhandlas med fackföreningar och arbetsgivareorganisationer.

Risken är att många nu hamnar i gråzonen, säger Małgorzata Starczewska-Krzysztoszek, chefsekonom på arbetsgivareförbundet Lewiatan. Det kommer att slå hårt mot hotell, restauranger, butiker och städning.

De tre stora fackföreningarna enades i maj om att begära en höjning av minimilönen till 1970 złoty (4450 kr), men regeringen enades alltså om att gå ett steg längre. (TVN 14 juni 16)