Natobataljon kan placeras vid Suwałki

Suwałkipasset kallas det område vid den polsk-litauiska gränsen där risken för konflikt anses särskilt stor.  Ill. Jakub Luczak.

Suwałkipasset kallas det område vid den polsk-litauiska gränsen där risken för konflikt anses särskilt stor. Ill. Jakub Luczak.

Den Natobataljon som ska stationeras i Polen ska placeras där det finns ett hot, och där den kan operera effektivt. Det sade försvarsminister Antoni Macierewicz på onsdagen. Och Suwałkipasset kan vara ett sådant område. Men en potentiell angripare kan lika gärna komma genom Vitryssland.

Suwałkipasset är det område mellan den ryska enklaven Kaliningrad och Vitryssland där Polen delar gräns med Litauen. Enligt amerikansk militär är det här risken för en konflikt är störst.

Natos försvarsministrar beslöt på tisdagen att fyra bataljoner ska sättas in i Polen, Estland, Lettland och Litauen.

Diskussionen av var Natos utbyggnad i öst ska ske är ännu inte klar, men den tyska försvarsministern Ursula von der Leyen har lovat att stödja ansträngningarna att få en bataljon till Polen, sade Macierewicz. Det är inte slutgiltigt godkänt, men vi har samlat ett brett stöd.

Det slutgiltiga beslutet tas på Natos toppmöte i Warszawa den 8–9 juli. (Rzeczpospolita 15 juni 16)