Macierewicz nöjd med Anakondaövningen

Försvarsminister Antoni Macierewicz . Bild: wikipedia.

Försvarsminister Antoni Macierewicz .
Bild: wikipedia.

Nato kommer inte att tillåta att någon kränker EUs gränser. Det sade försvarsminister Antoni Macierewicz vid en ceremoni i samband med avslutningen av den stora internationella Nato-övningen Anakonda på fredagen.

Över 31 000 soldater från 18 Natomedlemmar och fem partnerländer har deltagit i övningen som hållits i Polen med anledning av den oro för Ryssland som finns i Central- och Östeuropa.

Det är dags att tala om för alla att Nato står vid EUs gränser och kommer inte att låta någon kränka dem, sade Macierewicz, som tackade de soldater som deltagit i Anakonda. Och om tre veckor, på Natos toppmöte i Warszawa, kan vi berätta för hela världen att soldater från Nato och USA kommer att finnas i Polen och andra länder på Natos östra flank.

Den amerikanska arméns befälhavare för Europa, Ben Hodges, sade att Anakonda var den bäst förberedda övning han deltagit i.

Och det har funnits en oro i Polen för hur Anakonda skulle avlöpa. I mars hoppade fem tunga generaler av från den polska armén – orsaken ska ha varit den oro som spritt sig inom militären sedan Macierewicz tillträdde. De fem generalerna skulle ha lett hela övningen och visat att Polen har förmågan att agera militärt i den region där Nato än så länge inte har någon närvaro, och att det polska kommandot skulle vara av central betydelse för samordningen av de multinationella styrkorna i regionen. (Polskie Radio och wB 17 juni 16)