Polska jaktflyg skickas till Syrien

Polen ska skicka fyra av sina jaktstridsplan F-16 till Syrien för att patrullera de krigsdrabbade områdena. Det meddelade chefen för Byrån för nationella säkerheten (BBN), Paweł Soloch.

President Andrzej Duda har talat om Polens engagemang i konflikten med ISIS som ett ”uttryck för solidaritet med resten av våra allierade”, sade Soloch, och Polen förväntar sig samma solidaritet när det gäller östra flanken.

Men så sent som i lördags sade Duda vid sitt besök i München att det inte finns några beslut om Polens engagemang i koalitionen mot ISIS, och att frågan kommer att tas upp inom Nato.

Jag är långt ifrån ett beslut om att skicka polska soldater någonstans, sa presidenten. Men Polen är en del av Nato, och om vi vill att alliansen ska behandla oss seriöst måste vi förstå att andra medlemsstater har intressen i andra delar av Europa och världen. Försvarsminister Antoni Macierewicz har dock talat om att stödja Nato i kampen mot ISIS i Syrien med ett litet antal polska jaktstridsplan.

Till en början ska de polska soldaterna i Syrien delta i utbildnings- och spaningsverksamheten.

Dorota Tubielewicz Mattsson