Presidenten är Polens mest betrodda politiker

President Andrzej Duda är den polska politiker som inger förtroende hos flest medborgare. Över hälften, 58 %, litar på presidenten, visar en opinionsundersökning från Cbos. Betydligt färre känner misstro för Duda – 27 %. För ett år sedan, när han just vunnit presidentvalet ansåg 54 % av polackerna honom förtroendeingivande.

På andra plats kommer premiärminister Beata Szydło med 50 % (misstros av 32 %) och på tredje plats populistledaren Paweł Kukiz med 44 % (misstros av 36 %). För ett år sedan kände 58 % av polackerna förtroende för Kukiz.

Tre politiker toppar listan över vem väljarna misstror mest, de misstros alla av 49 %. Den ene är regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) ordförande Jarosław Kaczyński. Förra året var den siffran 50 %. Idag inger han dock förtroende hos 36 %.

De två andra är försvarsminister Antoni Macierewicz och extremisten Janusz Korwin-Mikke, båda misstros aktivt av 49 % av de svarande.

En som har ganska stora problem är Grzegorz Schetyna, sedan valförlusten ordförande i det splittrade oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO). Bara var fjärde svarande (26 %) har förtroende för Schetyna, medan 40 % hyser direkt misstro. Hans konkurrent om rangen som oppositionsledare, Ryszard Petru från det liberala partiet Moderna, inger förtroende hos 33 % och misstro hos 31 %.

Utvecklingsminister Mateusz Morawiecki upplevs som tillförlitlig av 28 %, 26 % känner ingen tilltro. Utrikesminister Witold Waszczykowski i sin tur inger förtroende hos 26 % och misstroende hos 24 %.

Mateusz Kijowski, som grundade medborgarrörelsen KOD (Kommittén för Demokratins Försvar), är inte heller särskilt stort betrodd – 16 % litar på honom, 18 % gör det inte. (TVP och wB 20 juni 16)