Stort avtal undertecknat mellan Polen och Kina

Kinas president Xi Jinping är i Polen och tillsammans med president Andrzej Duda undertecknade han på måndagen ett långsiktigt avtal om samarbete och strategiskt partnerskap.

Samarbetet ska öka på områden som ekonomi, handel, transporter, infrastruktur, trafikflyg, energi, jordbruk, e-handel, teknologi och miljöskydd.

Polen behöver kinesiska investeringar och är redo att skapa särskilda zoner för det kinesiska kapitalet, sade vice utvecklingsminister Radosław Domagalski vid ett av många möten på måndagen.

Den kinesiska marknaden öppnas för polska jordbruksprodukter, läkemedel och produkter för barn, och kinesiska finansinstitut kommer sannolikt att öka sin närvaro i Polen, skriver tidningen Rzeczpospolita.

Avtalet tycks vara en del i regeringens politik att vända ryggen åt väst och söka partner i österled. Inom EU vill regeringen bygga upp ett band av länder som de baltiska staterna, Tjeckien, Ungern, Rumänien och Slovakien för att få en motvikt mot Tyskland och Frankrike. Flera regeringsföreträdare har hävdat att det utländska kapitalet har för stort inflytande i Polen, och häromdagen sade vice premiärminister Jarosław Gowin att regeringen skulle kunna köpa upp utlandsägda banker och medier för att senare sälja dem till polska investerare. Att man nu är beredd att öppna särskilda ekonomiska zoner för kinesiskt kapital verkar ju lite motsägelsefullt. Samtidigt har Polen lidit ganska stor skada genom sanktionerna mot Ryssland och Moskvas bojkott av livsmedel från Europa. Den uteblivna livsmedelsexporten till Ryssland har medfört stora förluster för lantbruket, och en ny stor marknad innebär stora möjligheter för polska varor. (Warsaw Voice och wB 21 juni 16)