Kaczyński kräver ett nytt EU-fördrag

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Magnus Manske, wikipedia.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Magnus Manske, wikipedia.

Att Storbritannien nu har röstat för att lämna EU innebär att det är dags för ett nytt EU-fördrag. Den federalistiska modellen för ökad integration måste ses över, säger Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) till reportrar i Warszawa.

Kaczyński är skeptisk mot ett ökat samarbete inom unionen, och anser att Polen utsatts för godtyckliga beslut från EU, som har reagerat mot förlamningen av Konstitutionsdomstolen, den nya medielagen som inskränker pressfriheten, den nya antiterrorlagen som ger polisen rätt till omfattande telefonavlyssning, och besluten att avverka delar av Europas sista urskog, Białowieża.

Europa består fortfarande av nationella stater, sade Kaczyński, och avfärdar tanken på en folkomröstning om det polska medlemskapet.

Polackerna, som vet att de har generösa bidrag från EU att tacka för sin goda ekonomi, är överlag mycket positiva till EU, enligt en opinionsundersökning från februari anser 81 % att landet ska stanna kvar i EU. Polen är ju det av de nya medlemsländerna som tack vare sin storlek får mest pengar ur EUs strukturfonder. (euroactiv.com och wB 24 juni 16)