Tusk: Szydło har varit enig med övriga EU-länder om Brexit

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Foto: wikipedia.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Foto: wikipedia.

Att erbjuda Storbritannien särskilda villkor skulle kränka många miljoner européers intressen – däribland de flesta polackers. Det sade Donald Tusk, ordförande i Europeiska rådet, sedan PiS-ledaren Jarosław Kaczyński hävdat att hela Brexitfrågan skötts illa av EU, och att det var Tusks fel.

Tusk bär det direkta ansvaret för att Storbritannien inte stannar inom EU, och han bör lämna den politiska scenen, sade Kaczyński häromdagen.

Det är ett av de märkligaste uttalanden jag har hört i polsk politik, sade Tusk, som i sju år var premiärminister i landet och hade Kaczyński som oppositionsledare.

För britterna var det viktigast att stoppa den fria rörligheten, och man behöver knappast förklara för polacker vad det betyder, sade Tusk. Det skulle för det första bryta mot EUs regler, men också mot många miljoner européers intressen, däribland polackernas.

Ingen av oss har samtyckt till att Storbritannien får rätt att begränsa rättigheterna för invandrarna, sade Tusk. I förhandlingarna med Storbritannien var alla de 27 EU-ledarna eniga, inklusive Polens premiärminister Beata Szydło – hon har alltså spelat samma olyckliga roll som någon annan.

Sedan EU-inträdet har två miljoner polacker emigrerat, och över 700 000 av dem bor i Storbritannien. (TVN24 och wB 29 juni 16)