Polackerna vill inte lämna EU

Över 60 % av polackerna skulle rösta för att Polen ska stanna kvar i EU om det blev en folkomröstning som i Storbritannien. Det visar en färsk undersökning från opinionsinstitutet Ariadna. Mer än hälften, 51 %, tycker att det vore fullständigt onödigt att ha en EU-omröstning, medan 24 % tycker att det kunde vara en bra idé.

Nästan hälften av polackerna är också kritiska till att Storbritannien nu ska lämna unionen, 23 % är positiva. 30 % har ingen uppfattning i frågan.

Siffrorna kan ställas mot en opinionsundersökning från ett annat opinionsinstitut, statliga Cbos, som kom i februari. Då gladdes drygt 80 % över det polska medlemskapet, medan 10 % ville lämna unionen. Den undersökningen gjordes i samband med EUs granskning av den nya lagen om Konstitutionsdomstolen, en lag som förlamat domstolens arbete. I sin rapport befarade EU att rättssäkerheten, demokratin och de mänskliga rättigheterna i Polen var i fara. Stödet för EU var alltså högre då, när regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) var mycket ifrågasatt.

Regeringspartiet har från början varit skeptiskt mot EU, som dels driver på i HBTQ- och jämställdhetsfrågor på ett sätt som PiS inte vill veta av, och nu också kritiserar flera av de lagar som partiet stiftat. (Warsaw Voice och wB 30 juni 16)