Försvarsministern: Nato tvingar Ryssland se över sin militära kapacitet

Försvarsminister Antoni Macierewicz betvivlar Smolenskutredningens resultat.

Försvarsminister Antoni Macierewicz. Foto: wikipedia.

Natos övningar i Polen de senaste åren har tjänat sitt syfte – de avskräcker Ryssland och tvingar Moskva att tänka över sin militära kapacitet, säger försvarsminister Antoni Macierewicz till den statliga tv-kanalen TVP info. Vi ser nästan varje dag hur den militära närvaron ökar längs gränsen mot väster.

Det är svaret på Natos förstärkningar på den östra flanken, uppgav den ryske försvarsministern Sergej Shojgu på onsdagen. Han har också gett ledningen för den ryska Östersjöflottan sparken för inkompetens.

Macierewicz är mindre nöjd med det fransk-tyska förslaget att utveckla en s.k. europeisk superstat. Allt fokus läggs på Europas södra flank och det finns praktiskt taget ingenting om den östra flanken.

Han aviserar också att en rekonstruktion av Smolenskkatastrofen snart kommer att visas för alla.

Arbetet färdigställs nu av Smolenskkommissionen och det visar fruktansvärt man ljugit för polackerna under de senaste två åren, säger Macierewicz.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har tillsatt en kommission som ska ta reda på orsakerna till olyckan den 10 april 2010, då president Kaczyńskis plan störtade utanför Smolensk och alla 96 ombord omkom. Partiet misstänker att en komplott låg bakom olyckan.

De officiella haveriutredningarna, en rysk och en polsk, pekade på att det var dåligt väder och att planet försökte landa på ett militärt flygfält som saknade markradar. Enligt den ryska utredningen begick piloten ödesdigra misstag, och enligt den polska begicks misstag även av personalen i trafikledartornet. (Polskie Radio 30 juni 16)