Duda: Polen är ett säkrare land efter Natomötet

President Andrzej Duda. Foto: Michał Józefaciuk, wikipedia.

President Andrzej Duda. Foto: Michał Józefaciuk, wikipedia.

Efter Natos toppmöte i Warszawa i nästa vecka är Polen ett säkrare land. Det säger president Andrzej Duda i en intervju med nyhetsportalen onet.pl.

Vi måste visa att Nato är en levande organism som reagerar på förändringar i omvärlden. Vi har sagt att det är viktigt att Nato faktiskt är närvarande i Central- och Östeuropa och Polen. Det är många år sedan vi gick med i Nato, nu är det hög tid att Nato kommer till oss, säger Duda.

Polens säkerhet kommer att byggas upp i två nivåer, utöver närvaron av militära enheter från andra Natoländer räknar vi också med en stark representation från den amerikanska armén. Som jag ser det kommer toppmötet att besluta om en permanent närvaro i Polen – roterande styrkor är inte tidsbegränsade. Men det finns två viktiga faktorer här – säkerheten på den östra flanken och på den södra. Om vi vill ha våra behov tillgodosedda måste vi förstå att andra också har behov. De faktorer vi åberopar är kriget i Ukraina, annekteringen av Krim och incidenterna i Östersjöregionen, konstaterar presidenten. Nato är en försvarsallians och vi måste förbättra vårt försvar när säkerhetssituationen förändras, och Ryssland har gjort förstärkningar i Kaliningrad. En öppning mot Ryssland är förstås också ett sätt att stärka säkerheten i Polen, men situationen i Georgien och Ukraina visar att Moskva inte räknar med fattiga länder. Det behövs en dialog med Ryssland, men det måste i gemenskap med EU och Nato. Ryssland är i en svår situation med tanke på sanktionerna som inte kommer att avskaffas och levnadsstandarden i landet sjunker. Frågan är vad de ryska myndigheterna kommer att göra.

Kan vi acceptera att någon kränker etablerade gränser – en gång ledde det till andra världskriget, säger Duda. EUs och Natos hållning måste vara entydig. (Onet.pl 2 juli 16)