Hemliga källare i tyskt hus i Łódź

Vid rivningen av ett gammalt hus i staden Łódź har man hittat gömda utrymmen under golvet, utrymmen som troligen har använts för att gömma judar under andra världskriget. Det intressanta är att huset vid krigsutbrottet ska ha ägts av tyskar, skriver tidningen Gazeta Wyborcza.

När golvbrädorna togs bort framträdde gömställen under varje rum – en och en halv meter breda och två meter långa, inte mer än en meter höga.

I ett av utrymmena har man hittat en flaska från 1800-talet, och från början kan det ha använts som matkällare. Man väntar dock inga större arkeologiska fynd – byggnaden var bebodd så sent som i början av 2000-talet och sedan har den tagits över av hemlösa.

Men rivningen och upptäckten av de dolda utrymmena har fått människor från trakten att dela med sig av detaljer, information och skärvor av mänskliga öden. Byggnaden ska ha ägts av tyskar fram till andra världskrigets utbrott, och kanske också under kriget. Det skulle innebära att det var de tyska ägarna som gömde judar under Förintelsen. Om det visar sig vara sant så är det en viktig historisk upptäckt.

Huset rivs nu under riksantikvariens vakande öga. Varje element märks och rengörs, i bästa fall ska de kunna användas till en rekonstruktion av byggnaden. Själva huskonstruktionen måste dock bli helt ny.

Dorota Tubielewicz Mattsson