Allt fler utlandsfödda polska barn registreras i Polen

Antalet polska barn som föddes utomlands men som registreras i Polen ökade under förra året med 15 % och uppgår nu till en halv miljon. Det är den högsta siffran sedan 2009, skriver tidningen Dziennik Gazeta Prawna. Eftersom polacker utomlands inte är tvungna att rapportera nya barn till myndigheterna hemma kan man anta att polacker i andra länder fött fler barn än vad som finns registrerade.

Uppgången kan bero på att många polska kvinnor registrerar barnen i Polen eftersom de räknar med att flytta hem senare. Det kan också höra samman med den debatt som förs i många EU-länder om att välfärden ska begränsas för migranter från andra länder i unionen, skriver tidningen.

Sannolikt finns det också ett samband med de nya generösa flerbarnsbidrag som nyligen trätt i kraft. (Polskie Radio och wB 5 juli 16)