NYT: Kaczyński driver Polen åt fel håll

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Polen går åt fel håll, skriver tidningen New York Times på sin ledarsida den 6 juli. Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), pressar på för att Nato vid toppmötet i Warszawa den 8–9 juli ska visa Ryssland att alliansen är stark och enig. Men han är inte intresserad av de allierades oro för rättssäkerheten och demokratin i Polen.

Visst behöver Nato visa styrka och enighet, särskilt nu när Storbritannien beslutat att lämna EU, skriver tidningen. För att motverka den ryske presidenten Vladimir Putins aggressiva utspel mot väst är det viktigt att stärka Natos närvaro på den östra flanken. Därför måste president Obama och övriga Nato-ledare klargöra för Kaczyński att inte bidrar till intrycket av enighet när han uppträder som en Putin-klon.

Innan PiS kom till makten i höstas framstod Polen som en modell för hur man återupplivar demokratin och liberaliserar ekonomin, påminner NYT. Men Kaczyńskis ihärdiga övergrepp mot det oberoende rättsväsendet, på medierna och säkerhetstjänsterna har skapat oro i såväl EU som USA. När tre amerikanska senatorer i ett brev till regeringen i februari uttryckte sin oro svarade försvarsminister Antoni Macierewicz att ett folk som inte byggde sitt land förrän på 1700-talet inte har något att lära Polen om demokrati. Nu måste regeringen få klart för sig att den allians de kräver skydd från har inte bara som uppgift att värna territorier utan också de gemensamma värderingarna, skriver tidningen. (NYT 6 juli 16)