Terlecki: Tusk bör avgå

Ryszard Terlecki, gruppledare för PiS och vice talman i parlamentet. Foto: Jarosław Roland Kruk, wikipedia.

Ryszard Terlecki, gruppledare för PiS och vice talman i parlamentet.
Foto: Jarosław Roland Kruk, wikipedia.

David Cameron avgår efter nederlaget i Brexitomröstningen. Tusk bör göra detsamma, säger Ryszard Terlecki, vice talman i parlamentet och gruppledare för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Terlecki hänvisar till en skandal för fyra år sedan, då investeringsbolag Amber Gold i Gdańsk, gick i konkurs. Det visade sig att bolaget lurat sina kunder på 300 miljoner złoty (nästan 700 miljoner svenska kronor). Ett intrikat inslag i skandalen var att dåvarande premiärministern Donald Tusks son Michał fick jobb på Amber Gold, men varnades av sin far för att ha med dem att göra. Många tyckte att andra också borde ha varnats.

Om Tusk avgår skulle Polen visserligen inte ha någon av topposterna i EU, men vi tycker inte att Tusk är en bra representant för Polen. Han lägger inte fram polska åsikter i EU utan arbetar i Brysselaristokratins intresse. Tjänsten som ordförande i Europeiska rådet är för närvarande mest av dekorativ art.

Uttalandet är ett led i PiS misstroendekampanj mot Tusk, som under sin tid som premiärminister ledde nuvarande oppositionspartiet, centerliberala Medborgarplattformen (PO). Han anses av PiS vara ansvarig för Smolenskkatastrofen 2010, då PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis bror Lech Kaczyński och 95 andra personer omkom. (Rzeczpospolita 6 juli 16)