Polens historia förvanskas på Natomötet

”Presidenten i ett Nato-land och tio Nato-generaler har blivit mördade”, står det i ett flygblad som delas ut till deltagarna i Natos toppmöte i Warszawa. Bakom flygbladet står stiftelsen Solidarni 2010 (Solidariska 2010), som i sex år luftat sina konspirationsteorier om Smolensk-olyckan. Flygbladen handlar om den ödesdigra flygkraschen den 10 april 2010, då 96 personer, inklusive dåvarande presidenten Lech Kaczyński, omkom.

Många polska patrioter och personer som var i opposition till Donald Tusks regering var med på planet, påpekas det i texten. Enligt stiftelsen var det Tusk och den ryske presidenten Vladimir Putin som fattade beslutet att presidentens (Lech Kaczyński) och premiärministerns (Donald Tusk) besök i Ryssland skulle ske på olika dagar, samt att det var de som motarbetade utredningen av katastrofen.

Läs vidare >>