Porosjenko hedrar offren för massakern i Volhynien

Ukrainas president Petro Porosjenko. Foto: wikipedia.

Ukrainas president Petro Porosjenko. Foto: wikipedia.

Ukrainas president Petro Porosjenko, som är i Warszawa med anledning av Natos pågående toppmöte, hedrade på fredagen offren för morden i Volhynien. Tillsammans med den nu världsberömda stridspiloten Nadia Savtjenko besökte han det monument som rests till minne av offren, och lade där ner en krans.

Massmorden som pågick 1943–44 kulminerade den 11 juli då den nationalistiska Ukrainska upprorsarmén (UPA) med stöd av den lokala befolkningen anföll 150 polska orter och 150 000 polacker miste livet.

I Polen ses Volhynien-morden som folkmord och etnisk rensning, och senaten föreslog häromdagen att den 11 juli ska tillägnas offren. Ukrainska historiker anser i stället att morden var en del av kriget mellan UPA-förbanden och den polska underjordiska Hemmaarmén. Ukrainarna uppskattar antalet offer till runt 20 000.

President Porosjenkos gest är ett viktigt steg i den polsk-ukrainska försoningsprocessen.

Dorota Tubielewicz Mattsson