TVP censurerade Obama

Många polska och utländska medier direktrapporterade från presskonferensen efter det nästan timslånga samtalet mellan USAs president Barack Obama och Polens president Andrzej Duda på fredagen.

Men statliga TVP klippte bort Obamas kritik och lät tittarna tro att Obama prisade Polens kamp för demokratin. I ett klipp där Obama talar, har TVP lagt in en polsk speakerröst som förvanskar den amerikanske presidentens uttalande.

Polen är och kommer att fortsätta vara ett exempel på demokrati i hela världen, låter speakern Obama säga.

På presskonferensen talade Obama om sin oro för hur krisen kring Konstitutionsdomstolen utvecklas i Polen.

Nato är inte bara en försvarsallians utan också en allians som försvarar våra gemensamma demokratiska värderingar. Vi respekterar Polens självständighet och ser att parlamentet vidtar åtgärder för att lösa problemet, men det finns fortfarande mycket kvar att göra, sade Obama.

Det var inte vad regeringen ville att tittarna skulle få veta, och TVP som har fått många av sina chefer och reportrar utbytta mot regeringstrogna journalister justerade hans budskap.

Regeringen i Warszawa har sedan makttillträdet i november vidtagit en rad åtgärder som påverkat demokratin i Polen. Den första stora konflikten bröt ut redan före jul, då regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) drev igenom en lag som satte den mäktiga Konstitutionsdomstolen under förmyndare och förlamade domstolens arbete. I samband med en ny medielag sparkades en rad chefer och journalister på de statliga medierna TVP, Polskie Radio och nyhetsbyrån PAP. Regeringens egna anhängare får fylla i de vakanser som uppstår, oavsett kompetens.

Dagen före toppmötet antog det PiS-dominerade parlamentet en kosmetisk förändring av lagen om Konstitutionsdomstolen, som inte mildrade Obamas kritiska inställning.

Inte heller på sin webbsida eller på twitter nämner TVP kritiken. Däremot lockar man med en stor intervju med president Duda direkt efter toppmötet. (Washington Post och Newsweek Polska 8 juli 16)