Kaczyński: Minns bara goda ord från Obama

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński valdes om med god marginal. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Av det som USAs president Barack Obama på Natos toppmöte i Warszawa sade om Polen minns jag bäst det som handlade om vår suveränitet och att vi kommer att framstå som ett exempel på demokrati för världen. Och vi är verkligen ett exempel på demokrati och en ö av frihet i en värld där det finns allt mindre av det.

Det säger Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) till tidningen Rzeczpospolita i en intervju som publiceras på måndagen.

Han var mycket nöjd med toppmötets beslut att förstärka alliansens östra flank.

Det blev en stor framgång, vi fick igenom en fundamental förändring och en väldigt tydlig höjning av säkerhetsnivån i vårt land. Vi har en ny fas i hur alliansen fungerar, en pånyttfödelse, sade han på en presskonferens. Detta är något vi verkligen har väntat på, och det höjer både vår säkerhet och vårt självförtroende.

På toppmötet beslöt ledarna i Natos medlemsländer att stationera fyra multinationella roterande bataljoner i Polen och de tre baltiska länderna, vilka alla fruktar en rysk aggression efter annekteringen av Krim 2014.

Kaczyński betecknar toppmötet som en stor succé för särskilt president Andrzej Duda, premiärminister Beata Szydło och försvarsminister Antoni Macierewicz. (Polskie Radio)