Duda och Kaczyński toppar i opinionsundersökningar

President Andrzej Duda är den politiker som just nu inger mest förtroende. Hela 38,7 % av de svarande i det statliga opinionsinstitutet Cbos julimätning tror på Duda. Marginellt färre, 38,4 %, har mest förtroende för Ryszard Petru, ledare för det liberala partiet Moderna (Nowoczesna).

Donald Tusk, tidigare premiärminister och partiledare i Medborgarplattformen (PO) och idag ordförande för Europeiska rådet, inger förtroende hos 34,8 %, och premiärminister Beata Szydło hos 34,2 %.

När de tillfrågade skulle ange vilka politiker de har minst förtroende för vann högerextremisten Janusz Korwin-Mikke med överlägsna 66,1 %.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) stöds i en annan av Cbos opinionsundersökningar av 39 % av de tillfrågade, vilket är en ökning med 4 % sedan den förra mätningen. PiS-ledaren Jarosław Kaczyński vinner med god marginal omröstningen om vilken partiledare som sköter sig bäst och får 20 % av rösterna. På andra plats kommer Ryszard Petru från det liberala Moderna med 15 % och på tredje plats Paweł Kukiz med 9 %.

Det forna regeringspartiet Medborgarplattformen och dess nye ledare Grzegorz Schetyna når inte några topplaceringar i de här undersökningarna. Tvärtom anses Schetyna vara den sämste partiledaren i landet. Partiets interna strider har sannolikt en viss betydelse i det här fallet. (Warsaw Business Journal och wB 10-11 juli 16)