Kaczyński: Det ska finnas Smolenskmonument i hela Polen

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Det kommer att resas monument över Smolenskoffren överallt i landet. Det sade Jarosław Kaczyński, vid den minnesceremoni utanför presidentpalatset som partiet den 10 varje månad håller för offren i Smolenskkatastrofen 10 april 2010.

Kaczyński är ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och den mäktigaste mannen i Polen trots att han varken är president eller premiärminister. Hans tvillingbror, framlidne presidenten Lech Kaczyński, och 95 andra miste livet när presidentplanet kraschade i dimman utanför den västryska staden Smolensk. Han är övertygad om att olyckan orsakades av ett attentat som initierats av den ryske presidenten Vladimir Putin, och att dåvarande regeringschefen Donald Tusk begravde sanningen i en korrupt haveriutredning.

Vi ska fortsätta, alla vi som nu har samlats här varje månad i över sex år. Vi ska få fram sanningen – att det inte var en flygolycka i Smolensk. Nu har vi dragit igång en riktig utredning, vi har en kommission som arbetar för att få fram sanningen, inte att dölja den, sade Kaczyński.

Ett monument av Lech Kaczyński ska stå här, utanför palatset, eftersom han var en stor president och mannen som ledde Polen i rätt riktning, sade PiS-ledaren, och jag är övertygad om att det kommer att resas många monument över hela vårt land. (TVN24 10 och wB juni 16)