Szydło: Vi lånar inte till barnbidraget

Premiärminister Beata Szydło. Foto: Facebook.

Premiärminister Beata Szydło. Foto: Facebook.

Utvecklingsminister Mateusz Morawiecki sade igår att familjeprogrammet 500+ är vårt viktigaste program, och jag ska tala om en sak: Vi har inte lånat pengar till det! Det sade premiärminister Beata Szydło på onsdagen på en presskonferens tillsammans med finansminister Paweł Szałamacha och familjeminister Elżbieta Rafalska.

500+ är det generösa nya barnbidraget på 500 złoty per barn och månad som ska höja nativiteten och locka hem utlandspolacker.

Häromdagen lät Morawiecki på ett möte med regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) väljare undslippa sig att regeringen lånat 20 miljarder för att finansiera bidraget, men att det egentligen hade varit bättre för Polen att spara och investera än att öka konsumtionen. Uttalandet, som citerades i tidningen Gazeta Wyborcza, väckte uppmärksamhet, dels eftersom ministern sade att han kunde vara ärlig eftersom han befann sig bland partivänner, dels eftersom han motsade den officiella inställningen att ökad konsumtion ska betala en stor del av de ekonomiska förbättringar som regeringen gick till val på.

Med programmet 500+ har vi investerat i de polska familjerna, sade Szydło. Folk tackar mig för familjeprogrammet, och det ger mig den största tillfredsställelse och glädje. Och när det gäller de makroekonomiska beräkningarna litar jag på finansminister Paweł Szałamacha. Vi väntar nu på att alla uträkningar ska bli klara, så låt Morawiecki ägna sig åt det.

Våra uttalanden måste baseras på hårda fakta, sade Szałamacha. Barnbidraget budgeteras precis som alla andra statliga utgifter, vi hanterar inte 500+ på något avvikande sätt. På intäktssidan finns skatter, försäljning av utsläppsrätter för koldioxid – och bland utgifterna finns barnbidraget. (Rzeczpospolita 13 juli 16)