Fond ska putsa bilden av Polen utomlands

Premiärminister Beata Szydło. Foto: P. Tracz, wikipedia.

Premiärminister Beata Szydło. Foto: P. Tracz, wikipedia.

Regeringen inrättar nu en nationell fond, PFN, som ska stärka bilden av Polen utomlands. Det sade premiärminister Beata Szydło på fredagen på en presskonferens tillsammans med Dawid Jackiewicz, minister för de statliga företagen.

Fonden ska bygga upp varumärket Polen, sade Szydło. Den ska visa upp bilden av ett vackert, vänligt Polen, ett Polen som är värt att besöka. Den ska effektivt och beslutsamt arbeta för bilden av Polen utomlands. Vi är ett land med höga ambitioner, vi vill erövra världen och marknaderna!

Polen får härmed ett starkt vapen i kampen om sitt goda namn, sade Jackiewicz. Landet har ofta skadats av falsk och stereotyp information som sprids av olika tidskrifter, myndigheter, organisationer och offentliga personer runt om i världen, och det har kostat de statsägda företagen miljontals, för att inte säga hundratals miljoner i ekonomiska förluster när vi förlorat investerarnas förtroende. Men PFN ska inte bara reagera när det dyker upp någon dålig, orättvis eller stereotyp information om Polen, sade ministern. PFN ska aktivt sända ut positiva budskap.

Fonden ska få 100 miljoner złoty (230 miljoner svenska kronor) att röra sig med, den ska finansieras av sjutton statliga bolag och offentliga donationer. (Warsaw Voice 15 juli 16)