Tusk ställer upp i presidentvalet 2020

Europarådets ordförande Donald Tusk. Foto: wikipedia.

Europarådets ordförande Donald Tusk. Foto: wikipedia.

Donald Tusk blir vår kandidat i presidentvalet 2020. Det säger Grzegorz Schetyna, ordförande i oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), det parti som Tusk själv tidigare ledde och som hade regeringsmakten 2007–2015.

Tusk valdes hösten 2014 till ordförande i Europeiska rådet på två och ett halvt år med möjlighet till förlängning. Blir han omvald sitter han till hösten 2019.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har vid olika tillfällen luftat sin stora misstro mot landets förre premiärminister – de ger honom delvis skulden för flygolyckan vid Smolensk, där samtliga 96 ombord. En av dem var dåvarande presidenten Lech Kaczyński som tillsammans med sin tvillingbror, den nuvarande ordföranden Jarosław Kaczyński, grundade PiS. Kaczyński och flera andra i partitoppen har sagt att de vill se Tusk inför rätta.

På senare tid tycks PiS dock ha landat i beslutet att stödja ett omval av Tusk som Europeiska rådets ordförande med motiveringen att det trots allt är bäst för Polen med en polack på en av EUs högsta poster.

Men om Tusk blir omvald som ordförande i Europeiska rådet förstärks hans status som internationell och skicklig politiker och det skulle kunna attrahera många väljare i det polska presidentvalet 2020. Då blir han ett hot mot den nuvarande presidenten Andrzej Duda, som kommer från PiS.

Enligt de senaste uppgifterna från opinionsinstitutet Cbos är Duda mycket populär bland PiS anhängare, men mindre uppskattade av dem som i valet i oktober röstade på andra partier. Sammanlagt fick han bra betyg av nästan 40 % av de svarande i opinionsundersökningen. Det är hans bästa siffror hittills och trenden går uppåt. Men man kan ju komma ihåg att den förre presidenten Bronisław Komorowski (från Medborgarplattformen) brukade ligga på 70 %. (Rzeczpospolita och wB 14 juli 16)