Rykten om regeringsombildning

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Magnus Manske, wikipedia.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Magnus Manske, wikipedia.

Det finns tecken på att PiS-ledaren Jarosław Kaczyński snart ombildar sin regering.

Läget i regeringen är spänt, skriver tidningen Rzeczpospolita. Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), anser att regeringen inte går fram fort nog. Samtidigt är regeringen splittrad i fråga om den ekonomiska politiken. På ens sidan står Kaczyńskis favorit utvecklingsminister Mateusz Morawiecki och på den andra premiärminister Beata Szydło. En av tvistefrågorna är löftet att sänka pensionsåldern, vilket både finansminister Paweł Szałamacha och Morawiecki tycker blir för dyrt.  Även mellan Morawiecki och Dawid Jackiewicz finns spänningar.

Szydło anses obeslutsam även om hon gör sig bra i medierna. Morawiecki kritiseras för att bygga ekonomiska luftslott. Ovanpå detta finns ett anonymt brev som pekar ut Morawiecki som utsänd av Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, som ledde den förra regeringen, för att sabotera för PiS.

Nu pågår diskussioner i PiS om hur man ska ta sig ur dödläget och få fart på regerandet. Många tror att Kaczyński sparkar Szydło och själv intar rollen som regeringschef. Faktum är att det var så han gjorde förra gången.

2005 bildade PiS regering tillsammans med ett par små högerpartier. Kaczyński var redan då övertygad om att PiS inte skulle få tillräckligt många röster om han själv var premiärministerkandidat, så det blev Kazimierz Marcinkiewicz som fick leda regeringen. I nio månader.

Under de nio månaderna spreds rykten, har Marcinkiewicz, berättat, han utsattes för en förtalskampanj som kulminerade att han fick gå. Jarosław Kaczyński tog själv över, men regeringen föll 2007 efter en rad skandaler. (Rzeczpospolita och wB 18 juli 16)