Polackerna tycker att det går åt fel håll

Mer än hälften av polackerna tycker att det går åt fel håll i Polen, 47 % anser att landets ekonomi är i kris men 41 % tycker att ekonomin går bra. Det visar en färsk opinionsundersökning som gjorts för nyhetsbyrån PAP av TNS Polska.

Mindre än hälften tror att deras levnadsomständigheter inte kommer att förändras under de närmaste tre åren fram till nästa val, men drygt en fjärdedel tror att det blir bättre och knappt en fjärdedel att det blir sämre.

Över hälften anser att det är svårt eller omöjligt att hitta ett jobb, och mindre än hälften föreställer sig att det nog ska gå bra.

Trots att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) fick tillräckligt många röster i höstens parlamentsval (38 %) för att få egen majoritet i parlamentet, och trots att regeringen rivstartade med en rad reformer, känner sig majoriteten av de tillfrågade inte övertygade om att landet är på väg åt rätt håll eller att den egna ekonomin kommer att förbättras.

Det visar sig också att landets främsta företrädare, premiärminister Beata Szydło, regeringen och president Andrzej Duda, får sämre betyg än förra månaden av väljarna.

Det kan naturligtvis vara en tillfällighet, men det ska bli intressant att se hur de siffrorna utvecklar sig i framtiden. (Rzeczpospolita, Warsaw Voice och wB 20 juli 16)