Kaczyński stoppar lönehöjningar för politiker

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Igår tillkännagav regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) att man nu lägger ett förslag om kraftiga löneökningar för bland annat parlamentarikerna, ministrarna och premiärministern.

Idag drar man tillbaka förslaget.

Kritiken från partiledningen var massiv, skriver nyhetsbyrån PAP. Förslaget hade inte ”konsulterats med partiledningen”, och kritiken gällde både lönehöjningarna i sig och det faktum att partiledningen inte blivit tillfrågad.

Förslaget måste dras tillbaka, annars måste det förändras rejält, som det är nu är det oacceptabelt, säger en av PiS högsta partifunktionärer till PAP.

Premiärminister Beata Szydło nöjer sig med en löneökning på 34 % i stället för de 69 % som partiet ställt i utsikt, noterar webbplatsen wPolityce.

Så sent som på onsdagsförmiddagen sa parlamentets vice talman Ryszard Terlecki att partiet var fast beslutet att driva och anta förslaget. Regeringen, parlamentarikerna och senatorerna har inte fått någon lönehöjning på så många år att det nu måste åtgärdas.

Partiledningen, det vill säga Jarosław Kaczyński, sade emellertid nej. Sannolikt insåg han snabbt vilka förödande konsekvenser kraftiga löneökningar för politikerna skulle innebära, ekonomiskt, politiskt och PR-mässigt.

Turbulensen kring detta visar också regeringens totala beroende av partiledaren som har sista ordet i varje fråga. Regeringen och partiet är helt förlamade – varje ord, varje handling och varje beslut måste godkännas av Kaczyński. Presidenten, premiärministern och regeringen hålls i koppel och får inte lov att fatta egna beslut. Rätt som det är kommer detta skapa först ett inre motstånd hos medlemmarna och sedan en inre opposition inom partiet.

Dorota Tubielewicz Mattsson