Szydło: Uteslutet att ta emot flyktingar från Mellanöstern

Premiärminister Beata Szydło. Foto: Facebook.

Premiärminister Beata Szydło. Foto: Facebook.

Polackernas säkerhet kan inte mätas i pengar. Det säger premiärminister Beata Szydło till den högerextrema tidningen wSieci. Varken vi eller EU har lyckats bygga ett system som kan skilja terrorister från flyktingar, och det är helt uteslutet att vi skulle ta emot invandrare från Mellanöstern.

Hon påminner om den senaste tidens terrorattacker i Europa, där förövarna i några fall tycks ha anknytning till den islamistiska terrororganisationen IS.

De som flyr från Syrien flyr från kriget, säger Szydło. Men vi måste se till vår egen säkerhet. Det betyder inte att vi inte vill hjälpa, men vi hjälper utanför våra egna gränser. Transporter med humanitär hjälp till flyktingar avgår inom kort till Mellanöstern.

Inför påve Franciskus besök i Polen under Världsungdomsdagarna dem 26–31 juli i Kraków, har regeringen avsatt drygt 800 000 złoty (knappt 1,9 miljoner svenska kronor) som ska användas i flyktinglägren i Jordanien, Libanon och Turkiet. Summans storlek får många att tro att det är en gest för syns skull snarare än ett försök att hjälpa flyktingar.

Påvens uppmaningar förra hösten om att katolska församlingar borde ta sig an var sin flyktingfamilj möttes av kritik i Polen, även av höga kyrkliga dignitärer. En minister sade rent ut att påven har fel i flyktingfrågan, och på polska hatsajter anklagas han för att medvetet vilja förstöra katolska kyrkan. (wSieci m.fl. polska medier samt wB 26 juli 16)