Waszczykowski besöker jordanskt flyktingläger

Utirkesminister Witold Waszczykowski. Foto: Utrikesdepartementet.

Utirkesminister Witold Waszczykowski.
Foto: Utrikesdepartementet.

Utrikesminister Witold Waszczykowski besökte på måndagen Jordanien där nu 1,3 miljoner syriska flyktingar sökt skydd.

I samtalen med den jordanske utrikesministern Nasser Judeh diskuterades bilateralt samarbete, säkerheten i Mellanöstern och Polens humanitära hjälp till den stora flyktingbefolkningen.

I första hand är besöket en gest av solidaritet med jordanska myndigheter och invånare, som hyser flyktingar från länder som Syrien och Irak, sade Rafał Sobczak, talesperson för UD inför besöket.

Jordanien har tagit på sig en enorm börda genom att ge skydd till människor som flyr från krigshärjade länder, sade Waszczykowski. Det är vår skyldighet att stödja det jordanska ledarskapet och samhället i detta nobla åtagande.

Han påminde om det Centrum för specialoperationer i Amman, där tolv polacker för närvarande tjänstgör som en del i Polens engagemang i den USA-ledda koalitionen mot terrorism.

Utrikesministern träffade också flyktingar och representanter för hjälporganisationer. Han överlämnade sovsäckar, hygienartiklar och skolmateriel till de mest behövande familjerna.

Sedan 2012 har Polen avsatt nästan 12 miljoner euro (120 miljoner svenska kronor) till humanitära insatser för syriska flyktingar. Regeringen avser också att öka den summan till 34 miljoner złoty (80 miljoner svenska kronor). (Polskie Radio 26 juli 16)