Tusk fortfarande populär som ordförande i Europeiska rådet

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Foto: wikipedia.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Foto: wikipedia.

Att Donald Tusk blev ordförande i Europeiska rådet har varit bra för Polen. Det anser 48 % av de tillfrågade i en opinionsundersökning som gjorts av TSN Polska. Det är 9 % färre än vid motsvarande opinionsmätning för två år sedan. 32 % anser att Tusks ordförandeskap har varit dåligt för Polen – och den siffran har ökat med 9 % sedan den förra mätningen. 20 % hade ingen åsikt.

De som tycker att Tusk som chef för Europeiska rådet har varit bra för Europa uppgår till 51 % mot 57 % 2014. De negativa har ökat från 21 % till 26 %. 23 % ville inte ta ställning.

Inte oväntat tillhörde största delen av dem som var positiva till Tusk dem som röstade på oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), där han tidigare var ordförande. Lika förutsett var det att de flesta missnöjda befann sig bland PiS-väljarna.

PiS tämligen konsekventa misstänkliggörande av Tusk har alltså haft effekt.

Partiledningen anser att Tusk har stort ansvar för flygolyckan vid Smolensk 2010, då den dåvarande presidenten Lech Kaczyński och 95 andra omkom. Försvarsminister Antoni Macierewicz har tillsatt en ny Smolenskkommission som ska ta reda på ”den verkliga” orsaken till olyckan – att den berodde på ett attentat – och nyheter från kommissionens arbete regelbundet rapporteras i de offentliga medierna med en regelbundenhet som gnager på förtroendet för Tusk.

Även flyktingfrågan kan ha betydelse – Tusk har arbetat hårt för att få Polen att ta emot sin del av de många flyktingar som framför allt i höstas kom till Europa. Regeringen i sin tur gör benhårt motstånd.

Med tanke på terrorvågen i Europa är det  är helt uteslutet att Polen skulle att ta emot flyktingar från Mellanöstern sade premiärminister Beata Szydło häromdagen. Hon understryker ofta att EU har tänkt fel och nu får ta konsekvensen av sin oförsiktighet.

Det har kanske inte så stor betydelse för om han blir omvald som ordförande i Europeiska rådet, men när han ställer upp som Medborgarplattformens kandidat i presidentvalet om några år kan PiS-kampanjen spela en viss roll. Den nuvarande partiledaren Grzegorz Schetyna har nog räknat med att Tusks höga ställning i EU kommer att ha en positiv effekt för partiet i presidentvalet, men motståndet kan bli högre än han räknat med. PiS och president Andrzej Duda, som ursprungligen kommer från PiS, vill naturligtvis att Duda ska bli omvald och partiet kommer inte att tveka när det gäller att misskreditera den som sannolikt blir Dudas starkaste rival i valet. (Rzeczpospolita och wB 27 juli 16)