PO behöver en ny partiledare inför nästa val

Förra premiärministern Ewa Kopacz. Foto: wikipedia.

Förra premiärministern Ewa Kopacz. Foto: wikipedia.

Det splittrade oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) har inte ens en bra kandidat för premiärministerposten om det skulle bli aktuellt. Det skriver tidskriften Newsweek Polska, som gjort en opinionsmätning om partiets toppnamn.

Var femte tillfrågad, 20 %, vill se den förra ordföranden och premiärministern Ewa Kopacz som partiledare, och bara 10 % tycker att den relativt nyvalde Grzegorz Schetyna ska stanna kvar. Nästan hälften skulle föredra om någon helt annan ledde partiet, visar undersökningen, som gjorts av SW Research. Drygt var fjärde 27 %, har inte bestämt sig – även det en hög siffra.

Undersökningen visar att det inte finns någon stark ledare i Medborgarplattformen, säger samhällsvetaren Jacek Knopek i Torun. Därmed finns heller ingen idealisk premiärministerkandidat. Så länge det inte finns lär partiet inte ha stora möjligheter att vinna i nästa val.

När dåvarande partiledaren och premiärministern Donald Tusk 2014, ett år före det polska parlamentsvalet, valdes till ordförande i Europeiska rådet handplockade han Ewa Kopacz, då talman i parlamentet. Kopacz var väl förberedd – men många ansåg att Tusks gamle rival Schetyna borde ha tagit över. Efter valförlusten, då en stor del av de tidigare sympatisörerna i stället röstade på det unga liberala partiet Moderna (Nowoczesna) hoppade Kopacz av. Schetyna valdes till ordförande, men partiet är splittrat i olika falanger och efterhand har det nu visat sig att allt fler vill ha tillbaka Kopacz. Men allra flest vill att partiet ska hitta en helt ny ledare. (Newsweek Polska och wB 30 juli)