Szydło: Påvens tal ger oss valmöjligheter

Premiärminister Beata Szydło höll räfst och rättarting med den förra regeringen.

Premiärminister Beata Szydło. Foto: wikipedia.

Om den Helige Fadern säger att vi ska acceptera flyktingar, så ger det oss ett tillfälle att välja vilken väg detta parti ska ta. Polen kan både erbjuda hjälp i och samtidigt ge flyktingstatus till ukrainska flyktingar. Det sade premiärminister Beata Szydło efter sitt samtal med påve Franciskus I under Världsungdomsdagarna, rapporterar den statliga radiokanalen Polskie Radio.

De som kritiserar Polen för att inte ta emot asylsökande säger säkert nu att påven har gett Polen en läxa, sade Szydło. Men de som vet att det finns många ukrainska medborgare som har fått skydd här, och att vi skickar humanitär hjälp till Mellanöstern, de kommer att säga att påven lär oss att fortsätta med sådan hjälp och välgörenhet. Det som är viktigt för oss är att det här talet ger oss en rad valmöjligheter.

Polen har vägrat ta emot den flyktingkvot som ingår i EUs fördelningssystem och efter attentatet i Bryssel i våras blev motståndet än hårdare. Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) anser att flyktingarna utgör ett hot mot Polens säkerhet.

Ministrarna brukar ofta tala om att Polen tagit emot upp till en miljon flyktingar från Ukraina och Ryssland, och att Polen därmed inte kan ta emot krigsflyktingar från Mellanöstern. Under en debatt i våras påpekade emellertid Ukrainas ambassadör i Polen, Andrii Deshchytsia, att siffrorna var felaktiga. Runt en halv miljon ukrainare fick förra året tillfälliga visum till Polen, 65 000 fick uppehållstillstånd och två (2) fick asyl.

De allra flesta ukrainare som befinner sig i Polen studerar eller arbetar, de betalar skatt och bidrar till den polska ekonomins utveckling, sade Deshchytsia.

Ytterligare några flyktingar från grannlandet kan naturligtvis ha fått asyl i Polen sedan dess, men att använda ukrainare som skäl till att Polen har gjort sitt i flyktingfrågan tycks inte stämma med verkligheten. (Polskie Radio och wB 31 juli 16)