Moderna-väljare återgår till Medborgarplattformen

Förslaget att höja lönerna för regeringen och parlamentarikerna har inte påverkat stödet för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Det visar en färsk opinionsundersökning som gjorts av opinionsinstitutet Ibris för tidningen Rzeczpospolita. Nästan en tredjedel av de svarande, 32 %, skulle fortfarande rösta på PiS om det vore val idag. Även det konservativa missnöjespartiet Kukiz’15 ligger kvar på samma nivå som tidigare, 11 %.

Däremot har det skett förändringar i balansen mellan det förra regeringspartiet Medborgarplattformen (PO) och det nya liberala Moderna. Båda stöds i mätningen av 18 %, vilket är +3 % för Medborgarplattformen och -3 % för Moderna jämfört med förra månadens mätning.

Det unga liberala partiet Moderna kom in i parlamentet på första försöket, och popularitetssiffrorna har stigit stadigt under året. Partiet har sin väljarbas bland yngre stadsbor som började tycka att Medborgarplattformen stagnerat.

En anledning tros vara att Modernas ekonomiska deklaration ifrågasatts av den nationella Valkommissionen (PKW). Men också partiets starka anknytning till Kommittén för Demokratins försvar (KOD), vars manifestationer haft så liten effekt på politiken.

Det här kan vara slutet på Modernas smekmånad, säger polska statsvetare.

Medborgarplattformen och PSL deltog från början också flitigt i KODs arrangemang men de syns inte lika ofta i KODs närhet idag. Visserligen har Medborgarplattformen haft inre konflikter, men kanske har partiledaren Grzegorz Schetyna trots allt mer förtroende än Moderna-ledaren Ryszard Petru, säger statsvetare.

PSL (Bondeförbundet) som tidigare ingick i Medborgarplattformens koalitionsregering har fått ökat stöd och ligger nu på 6 %. Vänsterpartiet Tillsammans och högerextrema KORWiN är båda nära femprocentsspärren, och 6 % har inte tagit ställning. (Rzeczpospolita 3 aug 16)