Föräldrar över 50 stöttar vuxna barn ekonomiskt

Nästan 60 % av alla föräldrar över 50 år stöttar sina barn och barnbarn ekonomiskt. Det visar en färsk undersökning från Millward Brown, som presenteras av tidningen Rzeczpospolita. Föräldrarna bidrar i snitt med 207 złoty (knappt 500 svenska kronor) i månaden.

Och nästan 40 % av föräldrarna över 50 år har fortfarande barn eller barnbarn boende hos sig i samma hushåll.

Ofta handlar det om att de unga inte får jobb, och om de hittar jobb är det i allmänhet kortvariga timanställningar, säger analytikerna. De kan inte skaffa egen bostad eftersom de inte får några bolån.

En annan anledning är att ungdomar idag bildar familj senare än förr. Enligt GUS (Statistiska centralbyrån) var polackerna på 1990-talet mellan 20 och 24 år när de gifte sig, idag är de 25–29 år. (Polskie Radio 4 aug 16)