Bara bröst inför rätta

Har en restaurangägare rätt att begära att en kvinna ammar sitt barn på toaletten? Den frågan ska nu avgöras av en domstol i Gdańsk.

För två år sedan besökte ett par med en 6-månader gammal flicka en restaurang i Sopot. Kvinnan hann knappt börja knäppa upp blusen förrän en kypare var framme och hänvisade henne till toaletten med barnet eftersom övriga gäster kände sig störda.

Kvinnan stämde restaurangen.

Det är ett precedensfall som kommer att avgöra om kvinnor har rätt att amma sina barn på offentlig plats eller om de ska förpassas till toaletter och andra avskilda ställen.

Det är diskriminering på grund av moderskap, det vill säga kön, säger Krzysztof Śmiszek, chef för den polska antidiskrimineringsstiftelsen. Kvinnan fick inte vara i restaurangen när hon ville amma sitt barn, vilket strider mot antidiskrimineringslagen från 2010.

Antidiskrimineringsstiftelsen driver ärendet för att bilda opinion. Allt oftare händer det att kvinnor med barnvagn inte släpps in i affärer eller på restauranger eller rentav blir utkastade, säger Śmiszek.

Historien har väckt uppmärksamhet och som vanligt går meningarna isär. Många menar att det nu är dags att sluta betrakta amning som något skamligt, som ska utföras inom hemmets fyra väggar. Bara bröst möter polacker på var och varannan reklamskylt och det tycks inte vara något problem.

Andra tycker att amning på offentlig plats är oestetisk och stötande. Restauranger påstås förlora både gäster och affärer. Förre högerpolitikern Marek Migalski jämförde amning med att pissa eller prutta offentligt, vilket väckt stor upprördhet.

Tilläggas kan att det just nu i Kraków pågår en utställning om Jungfru Maria. Ur antropologisk synvinkel ser man Madonnan som en öm moder, ofta ammande, med bara bröst.

I ett land där Maria-kulten är mycket utbredd är denna besatthet av ammande bröst anmärkningsvärd. Och som vanligt handlar det om bristande kunskaper om amningen och en devot prydhet.

Dorota Tubielewicz Mattsson