Många osålda hästar på Pride of Poland

De vackra hästarna springer genom allén på Janów. Foto: Stanisław Godula.

Rashästar på Janów Podlaski. Foto: Stanisław Godula.

Den berömda hästauktionen Pride of Poland – med arabhästar från de polska statliga stuterierna i Michałów i Janów Podlaski – hölls även i år, trots turbulensen i våras då flera dyrbara hästar dog efter att ha fått i sig foder med giftiga substanser. Det var sedan de ordinarie chefsuppfödarna fått sparken och ersatts med ekonomer från regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Den tidigare auktionsarrangören hoppade av, och Pride of Poland flyttades till Poznań, där den just nu avslutats. Man hade spekulerat lite i om hästköparna skulle solidarisera sig med de uppskattade, men sparkade, tidigare uppfödarna och därför bojkotta auktionen, men så blev det inte. Köparna kom men priserna blev avsevärt lägre än tidigare.

Ett sto såldes visserligen för 300 000 euro (drygt 3 miljoner svenska kronor) men många hästar blev inte sålda eftersom buden inte kom upp i utropspriset. Förra året gick ett sto för 1,4 miljoner euro (14 miljoner kr) och hela auktionen inbringade 4,6 miljoner euro (46 miljoner kr) mot 1,3 miljoner euro i år. För att ekonomin ska gå runt behövde man få in 2–2,5 miljoner euro.

Vi är nöjda med resultatet, säger Karol Tylenda från Jordbruksfastighetsbyrån (som stuterierna sorterar under). Det är förmodligen oljekrisen och händelserna i våras har påverkat priserna neråt. (Gazeta Wyborcza TVN, TVP, wB m.fl. 15-16 aug 16)