Klar ledning för PiS

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) behåller sin ledning i opinionen, visar en färsk undersökning från TNS Polska. Hela 36 % skulle rösta på PiS om det vore val idag.

Oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) skulle få hälften av det – 18 %, och det liberala Moderna (Nowoczesna), som nu på allvar tappar väljare, landar på 8 %.

Populistiska Kukiz’15 fick 9 % och PSL (Bondeförbundet) 5 %.

Vänstern fortsätter sin kräftgång – Vänsteralliansen (SLD) fick 3 % och de friska uppstickarna Tillsammans (Razem) fick inte en enda procent. Under 5 %-spärren hamnade också extremistiska KORWiN med 3 % och Din Rörelse 1 %.

Det är uppenbart att PiS politik uppskattas av väljarna, det generösa flerbarnsbidraget, pensionsåldern som ska sänkas osv. Lika uppenbart är att konflikten om Konstitutionsdomstolen och striden om TVP inte engagerar folkets breda lager. PiS-ledaren Jarosław Kaczyński tycks lugnt kunna fortsätta på den inslagna banan, åtminstone några månader till. Om ett par månader vill EU-kommissionen visserligen se att den omstridda lagen om Konstitutionsdomstolen är grundlagsenligt utformad. Men EU kommer att ha mycket att göra med förberedelserna inför Storbritanniens utträde ur unionen, och president Obama, som på Natos toppmöte i juli var påtagligt kritisk mot president Andrzej Duda, är helt upptagen av det amerikanska presidentvalet. (TVN 18 aug 16)