– MC-tur till Katyń ska vara lektion i patriotism

Ingången till den polska krigskyrkogården i Katyn. Foto: wikipedia

Ingången till den polska krigskyrkogården i Katyn.
Foto: wikipedia.

– Detta är en lektion i patriotism, vi vill undervisa den kommande generationen, säger Dariusz Stańczyk, präst i det Internationella Katyńrallyt. Rallyt, som i år arrangeras för 16-de gången, inleddes på lördagen med nationalsången vid den Okände soldatens grav i Warszawa. Motorcyklisterna gör en tur genom Ukraina, Ryssland, Vitryssland och Litauen för att besöka de platser som har anknytning till Katyńmassakern 1940. Det rapporterar nyhetsbyrån PAP.

Katyńmassakern är ännu ett öppet sår i det polska medvetandet. Runt 20 000 polska krigsfångar, huvudsakligen reservofficerare med civil bakgrund, fördes samman i olika läger i västra Ryssland, och avrättades av sovjetiska säkerhetstrupper under våren 1940. När massgravarna något år senare upptäcktes skyllde Sovjet på nazisterna, vilket uppenbarligen var fel eftersom tyska trupper inte befunnit sig i området den aktuella tiden. De allierade ville inte stöta sig med Stalin så länge inte Hitler var besegrad, och inga särskilda åtgärder vidtogs för att fastställa vilka förövarna var.

Efter andra världskriget upprättades i Polen en kommunistisk regering som inte heller ville stöta sig med det mäktiga broderfolket i öster. Katyńoffrens familjer fick i praktiken inte försöka ta reda på vad som hade hänt med de anhöriga. Efter kommunismens fall 1989 har Ryssland erkänt sin skuld, men ämnet är fortfarande mycket laddat.

Det var för att delta i en minnesceremoni till offrens minne som dåvarande presidenten Lech Kaczyński reste iväg den 10 april 2010 – en resa som slutade i katastrof. Planet störtade i dimman utanför Smolensk och alla 96 ombord omkom. Smolenskkraschen har i sin tur blivit ett nytt trauma för polackerna, och framstående företrädare för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) hävdar att presidentplanet rentav sprängdes i luften. (Polskie Radio och wB 20 aug 16)