Ministrar tar London i örat

Utrikesminister Witold Waszczykowski. Bild wikipedia.

Utrikesminister Witold Waszczykowski.
Bild wikipedia.

Sedan ytterligare en polack i Storbritannien i förra veckan misshandlats till döds, reste inrikesminister Mariusz Błaszczak och utrikesminister Witold Waszczykowski på måndagen till London för att diskutera det ökande våldet mot polacker i Storbritannien med borgmästare Boris Johnson. Det rapporterar nyhetsbyrån PAP.

Vi har påmint de brittiska myndigheterna om att polackerna är en grupp som är väl integrerad i det brittiska samhället som arbetar hårt, betalar skatt och förtjänar skydd och vård, sade Waszczykowski vid en presskonferens på måndagen.

Polacker har bott i Storbritannien sedan andra världskriget och de ökade i antal när Polen gick med i EU 2004, sade Błaszczak.

Den betydande polska befolkningen har under decennier inte haft något problem i landet, sade utrikesministern, men i samband med Brexitomröstningen har det börjat dyka upp incidenter mot polacker. Polen uppskattar att många brittiska politiker, bland dem premiärminister Theresa May, har fördömt angrepp mot polacker.

Polens ambassadör i Storbritannien har under de senaste veckorna rapporterat sjutton allvarliga incidenter mot polacker i landet. (Polskie Radio och TVN 6 sept 16)