Minister sparkas och granskas

Dawid Jackiewicz, minister för de statliga företagen. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Dawid Jackiewicz, minister för de statliga företagen.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Ministern för de statliga företagen, Dawid Jackiewicz, lämnar nu regeringen.

Han har fullföljt sitt uppdrag, och har kommit med ett förslag på hur departementet för de statliga företagen ska avvecklas, sade premiärminister Beata Szydło på en presskonferens på torsdagen.

Bara ett sista steg återstår innan departementet är helt avvecklat, och nu går frågan över till parlamentet, sade Szydło. I stället blir det Henryk Kowalczyk, ordförande i parlamentets ständiga kommitté, som övervakar den sista etappen.

I samband med Jackiewicz avgång har Mariusz Kamiński, som är samordnare för Polens olika underrättelsetjänster, begärt in rapporter om vilka avtal de olika statliga företagen ingått.

Det kan gälla Polskie Radio-tjänster, juridiska överenskommelser, outsourcing osv, säger regeringens presschef Rafał Bochenek. Avtalen kommer att analyseras och granskningen ska vara klar i slutet av månaden. Det är ren rutin. Vi vill ha allt under kontroll, varje kontrakt, varje handling, varje dokument ska granskas.

Trots att regeringen alltså försäkrar att allt är i sin ordning sen man frågetecken i de polska medierna. Om Jackiewicz gjort vad han föresatt sig verkar det underligt att han nu granskas minutiöst av säkerhetstjänsterna.

Szydło sade visserligen nyligen att hela regeringen ständigt ska vara beredd att svara för sina handlingar och att sanningens minut nu börjar närma sig. Vissa ministrar har varit framgångsrika medan andra inte nått målen.

Och vi är ansvariga inför partiledningen för att partiets vallöften uppfylls, sade hon. Ingen post är helig i det här fallet – även jag själv ska prövas. (Warsaw Business Journal, Warsaw Voice, TVN och wB 16 sept 16)