Ziobro ser milt på falska fakturor under 5 miljoner złoty

Justitieminister och riksåklagare Zbigniew Ziobro. Foto: P Traacz, regeringskansliet.

Justitieminister och riksåklagare Zbigniew Ziobro.
Foto: P Traacz, regeringskansliet.

I den nya lagen om skattebrott blir det brottsligt att utfärda falska fakturor i avsikt att slippa betala moms. Men efter ett möte med polska entreprenörer säger justitieminister Zbigniew Ziobro det bara ska gälla falska fakturor som överstiger 5 miljoner złoty (12 miljoner svenska kronor).

Poängen med lagen är att vi ska komma åt de värsta skattesmitarna, säger Ziobro. Han lovar också att titta på den lag från 2011 som skulle stoppa ett avancerat momsupplägg som oroade den dåvarande regeringen.

Företagen håller med om att skattefusk förstör marknaden, säger justitieministern. Men de klagar på att domstolarna och experterna inte är tillräckligt kvalificerade. Staten måste också tjäna entreprenörerna, så våra möten kommer att fortsätta. Vi måste så långt det är möjligt säkerställa en rättvis och skälig konkurrens. (Rzeczpospolita 21 sept 16)