PiS sitter stadigt i sadeln

Om det vore val idag skulle regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) få 36 % av rösterna – lika många som i augusti. Det visar en opinionsundersökning från TNS Polska.

Oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) tappar en procentenhet och landar på 17 %; liberala Moderna som tidigare tappat stöd lyfter nu med 3 procentenheter till 11 %. Även om Medborgarplattformen och Moderna skulle gå ihop räcker det inte till mer än 28 %, och PiS sitter alltså stadigt i sadeln.

Högerpopulistiska missnöjespartiet Kukiz’15 ligger kvar på 9 %.

Inget annat parti skulle komma in i parlamentet om det vore val idag – Vänsteralliansen (SLD) och Bondeförbundet (PSL) stöds av 3 % vardera, Korwin av 2 %, TR (Din Rörelse) och vänsterpartiet Tillsammans får vardera 1 %.

Beredskapen att gå och rösta är inte överväldigande – 24 % skulle definitivt ta sig till valurnorna om det vore val idag, 37 % troligen, 15 % troligen inte, 16 % definitivt inte och 8 % vet inte.

Är polackerna alltså nöjda med landets styre?

Ja, 37 % anser att landet är på väg åt rätt håll. Men 47 % är kritiska till regeringspolitiken – lite fler än i augusti. Det mesta missnöjet handlar om vad som tilldrar sig på den politiska scenen, fler upplever sin livskvalitet som lite bättre än tidigare, fler är nöjda med ekonomin, men fler är också oroliga för att bli arbetslösa, rapporterar opinionsinstitutet Cbos.

President Andrzej Duda får godkänt av väljarna – 51 % av rösterna är 3 procentenheter mer än förra månaden, noterar TNS Polska. Av de 39 % som inte tycker att han sköter jobbet som han skulle är en tredjedel riktigt missnöjda.

Premiärminister Beata Szydłos arbete uppskattas av 45 % (- 1 %) men underkänns av 44 % (+ 1 %). 12 % tycker att hon sköter sig riktigt illa.

Regeringen som helhet kritiseras av 49 % (+ 1 %), även här är 13 % riktigt missnöjda.

Inte oväntat är det PiS väljare som uppskattar ”den goda förändringen” och övriga partiers anhängare som tycker att förändringen är mindre god. (Rzeczpospolita och wB 22 sept 16)