Polackerna vill ha söndagsöppet

Fackföreningen Solidaritet har samlat in en halv miljon namnunderskrifter som stöd för sitt krav att handelsanställda ska ha rätt att vara lediga på söndagarna – d.v.s. att butikerna då ska vara stängda. Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har arbetat fram ett förslag som stänger butikerna, med undantag för blomsteraffärer, bensinstationer, apotek och några till. Även nätbutiker ska vara stängda – beställningar som kommer in under helgen får vila till måndagen. Brott mot lagen ska kunna ge upp till två års fängelse, som wB rapporterade för ett par veckor sedan.

Men nu visar det sig att 9 av 10 polacker brukar shoppa på söndagarna, och för de allra flesta är det ett medvetet val, inte en tillfällighet, rapporterar företaget Ceneo, som gjort en opinionsundersökning i frågan.

De flesta av söndagskunderna köper livsmedel, kläder, elektronik och hushållsapparater.

Solidaritets argument att söndagsstängt skulle öka butikernas omsättning tror näringslivet inte mycket på. (Warsaw Voice 22 sept 16)