Varför är Kaczyński inte gift?

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Mitt i de heta politiska debatterna engagerar polackerna sig också ömsint i PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis civilstånd.

Varför är han inte gift? undrar man. Den 69-årige politiske veteranen som var med redan på 1980-talet då Solidaritet bildades, då kommunismen störtades och som tillhört det politiska etablissemanget sedan dess. Varför är han ensam?

Frågan har nu utretts av en av regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) profiler, partiets vice ordförande Marek Suski.

I en intervju i Radio Zet inleder han med att prisa Kaczyńskis professionalism. Han borde vara premiärminister. Szydło är nog bra, men …

Det är för hans skull jag är med i PiS, säger Suski. Han är en stor patriot, Polens intresse är det viktigaste för honom. Att tjäna Polen är så viktigt för honom att han inte vill låta några kvinnor komma emellan.

Han har tidigare berättat att han hade haft förhållanden med kvinnor, en av dem hade han till och med tänkt gifta sig med. Men hennes familj sade nej, och det blev inget av det.

För många år sedan kände sig hans mor, Jadwiga Kaczyńska, manad att inskrida till hans försvar. Flera andra manliga medlemmar i släkten var inte heller gifta, sade hon. Andra mångåriga vänner till familjen försäkrar också att Kaczyński har varit kär, men att han slutat med det.

Olycklig kärlek är alltså skälet till att Jarosław Kaczyński inte gift sig.

Men jag har inte känt mig ensam, har han sagt i en intervju, jag har familj och vänner, underbara människor som stött och välkomnat mig. (Fakt.pl. Radio Zet 23 sept 16)