Sjukvårdsministern blev utbuad under demonstration

Närmare ett hundra tusen sjukvårdsanställda demonstrerade på lördagen i Warszawa med krav på dels höjda anslag till sjukvården, dels höjda löner.

Det är synd och skam vad ni gör med sjukvården!, dånade Krzysztof Bukiel, som är ordförande för läkarfacket.

Manifestationen leddes av motorcyklar och ambulanser och på det största baneret stod det: ”Dags för Hälsa+, bättre anställningsvillkor, bättre arbetsmiljö, bättre behandling ”. Budskapet var tydligt: det omtalade programmet Familj+ ska vara förebilden för Hälsa+.

Ett brev med samtliga krav skickades per ambulans till premiärminister Beata Szydło tillsammans med en begravningskrans med texten ”Sjukvården är döende”.

Tidigare har ingen i regeringen velat möta sjukvårdens representanter, men nu dök sjukvårdsminister Konstanty Radziwiłł upp, gick upp på scenen och höll ett kort tal. Han försäkrade att regeringen kommer att satsa mer pengar på sjukvården men påpekade att detta inte kan ske över en natt. Han gick snabbt därifrån och många av demonstranterna buade.

Fler manifestationer väntas under den närmaste tiden.

Dorota Tubielewicz Mattsson