Ärkebiskop: Straffa inte kvinnorna efter abort

Ärkebiskop Henryk Hoser. Foto: Przemysław Jahr, wikipedia.

Ärkebiskop Henryk Hoser.
Foto: Przemysław Jahr, wikipedia.

Att straffa kvinnor som gjort abort är fel. Det säger ärkebiskop Henryk Hoser till statliga TVP efter måndagens svarta protest mot ett hotande totalförbud mot abort i Polen.

En del av slagorden vid demonstrationerna var rent hysteriska, och det verkar som om många av deltagarna helt enkelt är vilseledda. De är säkert i god tro men är illa informerade eller låter sig ledas av vad andra säger i medierna, sade ärkebiskopen. Måndagens marsch var en mycket tråkig händelse, det är som om man vore blind för kärnan i problemet – att livet börjar i befruktningsögonblicket, ett embryo är ingen vävnad utan en människa.

Det finns förslag om att en kvinna som gjort abort ska straffas, men det är bara ett förslag, det finns ingen garanti för att parlamentet skulle anta det, säger Hoser. Biskopskonferensen har tydligt tagit avstånd från det. Däremot är det fel att personer yrkesmässigt och medvetet utför aborter.

Men vi har nu ett stadigt ökande antal aborter av rashygieniska motiv, hävdar ärkebiskopen. Alltså inte för att moderns liv är hotat eller fostret lider av en obotlig sjukdom. Abort görs även vid mindre defekter hos fostret.

Han tycker också att det där med graviditet efter våldtäkt är överdrivet. Dels är det inte barnets fel att modern har blivit våldtagen, barnet har ändå rätt till sitt liv. Dessutom blir mycket få gravida i det sammanhanget – ångesten och stressen gör att befruktning inte kan ske, säger ärkebiskopen. Men med intensivt psykologiskt, ekonomiskt och andligt stöd kan kvinnan få hjälp att ändå föda ett sådant barn. (TVP, Gazeta Wyborcza och Rzeczpospolita 3-4 okt 16)