Kaczyński: Tusk bör inte väljas om i Europeiska Rådet

Europeiska rådets ordförande, Donald Tusk. Foto: Wikipedia.

Europeiska rådets ordförande, Donald Tusk.
Foto: Wikipedia.

Regeringen kommer sannolikt inte att stödja ett omval av Donald Tusk som ordförande i Europeiska Rådet. Det sade Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), till tidningen Polska The Times.

Det pågår en undersökning i parlamentet och på åklagarkammaren, som kan leda till att Tusk prickas. Ska en sådan person stå i spetsen för Europeiska Rådet? Det betvivlar jag djupt, sade Kaczyński.

Nu behöver Polens röst inte vara avgörande, vi har ju inte vetorätt, sade PiS-ledaren. Men vår roll är att inför valet dra fram allt i ljuset. Om han skulle stanna kvar i Bryssel en period till vore det förenat med stora risker, särskilt för EU. Vi är skyldiga att varna EU för alla eventuella problem.

Det är ju inte så att Polen haft några fördelar av att han varit ordförande i Europeiska rådet, sade han.

Den undersökning som Kaczyński talar om gäller dels Smolenskolyckan 2010, där en särskild kommission under ledning av försvarsminister Antoni Macierewicz undersöker om det inte var Ryssland som sköt ner presidentplanet och om inte dåvarande premiärministern Donald Tusk hjälpte till att sopa bevisen för detta under mattan. Då och då hävdar man att det finns dokument som är mycket graverande för Tusk, men hittills har ingenting offentliggjorts.

Men även den s.k. Amber Gold-affären, som innebar att många polacker förlorade sina besparingar i ett pyramidspel, anses ligga Tusk i fatet.

Fiendskapen mellan Kaczyński och PiS mildrades inte när oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) tillkännagav att Tusk ställer upp i det polska presidentvalet 2020. Man – både Medborgarplattformen och PiS – räknar med att åren som ordförande i Europeiska rådet ger Tusk en avsevärd prestige som kan innebära många röster. PiS anstränger sig alltså av realpolitiska skäl att misstänkliggöra Tusk i alla sammanhang. (Polska Times och wB 4 okt 16)