Uppåt för Moderna i opinionsundersökning

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) fick även i september stöd av 29 % av väljarna. Dt visar en färsk opinionsundersökning från opinionsinstitutet Ibris.

Liberala Moderna (Nowoczesna) tar ett kraftigt skutt uppåt och stöds av 25 % jämfört med 19 % i slutet av augusti. Oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) stretar fortfarande i motvind: augustis 17 % har sjunkit till 13 % i september.

Missnöjespartiet Kukiz’15 har tappat 1 % och ligger nu på 11 %.

Bondeförbundet (PSL) skulle falla ur parlamentet om det vore val idag – med 3 % av väljarna bakom sig kommer man inte över 5 %-tröskeln. Vänsteralliansen (SLD) däremot skulle komma in med 5 %.

När undersökningen gjordes i slutet av september debatterades abortfrågan och vänskapskorruption inom regeringen. Samtidigt rapporterades om överfall på polacker i Storbritannien, och såväl president Andrzej Duda som ett par ministrar agerade och krävde skydd för sina emigranter. (Warsaw Voice och wB 4 okt 16)