Ansvaret för statliga företag läggs ut på departementen

När departementet för de statliga företagen nu läggs ner kommer tillsynen av ett hundratal statliga företag att läggas över på de departement som har hand om liknande sektorer. Den finansiella tillsynen ska skötas från en nyinrättad avdelning på regeringskansliet, sa premiärminister Beata Szydło på tisdagens presskonferens.

Den nya modellen ska förbättra insynen, kontrollera utgifterna för marknadsföring, sponsring och banden mellan företagen för att säkerställa att de statliga bolagen är en mycket viktig del av landets tillväxt och investeringsplan, sade Szydło.

Det är inte klart vilka departement som ska ta hand om vilka företag, sade Henryk Kowalczyk, ordförande i ministerrådskommittén. Men den enhet som ska ha den ekonomiska tillsynen bör utgöras av 10–12 opartiska ekonomer eller professorer.

Att departementet för de statliga företagen skulle läggas ner har det talats om förut, men det skedde oväntat tidigt sedan det visat sig att många PiS-aktivister fått ersätta kompetenta personer i bolagens tidigare ledning. Det blev ett snöpligt avsked för dåvarande ministern Dawid Jackiewicz.

Han var dock inte den ende som använde välbetalda tjänster i statliga företag som belöning för hängivna PiS-are. Försvarsminister Antoni Macierewicz lät nyligen ändra reglementet för vilka som kan sitta med i styrelsen för PGZ – Polska krigsmaterielgruppen, ett konglomerat av 33 stora företag, för att hans unga assistent Bartosz Misiewicz skulle kunna bli styrelseledamot. Mindre farligt var det väl att Misiewicz efter bara ett par månaders tjänstgöring på försvarsdepartementet tilldelades en guldmedalj för utomordentliga insatser för försvaret. (Warsaw Voice 5 okt 16)