Waszczykowski: Vi granskar raderade mail

Utirkesminister Witold Waszczykowski. Foto: Utrikesdepartementet.

Utirkesminister Witold Waszczykowski. Foto: UD.

På måndagen den 10 oktober höll regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) sin månatliga ceremoni till minne av flygolyckan vid Smolensk den 10 april 2010, då dåvarande presidenten Lech Kaczyński och 95 andra personer ur den polska maktapparaten miste livet.

PiS hävdar att flygkraschen berodde på ett politiskt attentat, initierat av Moskva, och att dåvarande regeringschefen Donald Tusk sopat spåren efter detta under mattan. Efter regeringsskiftet för ett år sedan har partiet engagerat experter som ska leta efter bevis för detta i haveriutredningen.

Utrikesminister Witold Waszczykowski berättade nu i statliga TVP om hur det går. Både han och försvarsminister Antoni Macierewicz har tidigare sagt att man har graverande bevis mot Tusk, men ingenting har ännu offentliggjorts.

Vi har hittat dokument som visar vad man gjorde på UD före och efter olyckan, sade utrikesministern till TVP. Dokument som visar hur man försökte få bort president Kaczyński från utrikes- och säkerhetspolitiken. Vi arbetar med att återställa raderade mail från medarbetares mobiltelefoner, och alla nya bevis kommer att offentliggöras.

Att det finns dokument som visar på oenighet mellan president Lech Kaczyński och det dåvarande regeringspartiet Medborgarplattformen (PO) är inte så märkligt. Donald Tusks regering försökte tina upp de kyliga relationerna med arvfienderna Ryssland och Tyskland, en politik som presidenten var kraftig motståndare till. Maktkamp mellan presidenten och regeringschefen skadade Polens anseende framför allt inom EU.

PiS experter letar alltså sedan snart ett år efter uppgifter som kan skada Tusk – eller åtminstone hans utrikesminister Radosław Sikorski. Nyligen sade Waszczykowski att Sikorski inte begärt hjälp från andra länder att utreda Smolenskolyckan, vilket PiS anser mycket graverande.

Partiet skickade däremot en egen delegation till den amerikanska kongressen för att plädera för en internationell utredning, vilket inte mötte något gensvar.

Eftersom PiS anser att presidentplanet sprängdes av politiska skäl betraktar man offren som ”stupade i fosterlandets tjänst”. (TVP och wB 10 okt 16)